Het spreekt voor zich dat lactose in melk of zuivelproducten zoals yoghurt, boter of kaas te vinden is. Helaas komt lactose echter ook voor in veel voedingsmiddelen waar het niet meteen zichtbaar is. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om inzicht te geven waar lactose in verstopt kan zitten.
Daar zijn verschillende redenen voor. Opgemerkt moet worden dat lactose een relatief goedkope stof is met veel nuttige eigenschappen. Het heeft een hoog waterbindend vermogen en wordt daarom vaak gebruikt als bindmiddel in voedsel. Door het toevoegen van lactose aan een voedingsmiddel is het mogelijk om een hogere stevigheid (bijv. in yoghurt) en een hoger gewicht en volume te bereiken. De hoeveelheid calorieën is nauwelijks veranderd en daarom is lactose ook een veelgebruikt hulpmiddel in vetarme voedingsmiddelen.
Lactose wordt gebruikt als aroma drager in bakmixen, taarten en knäckebröd. Over het algemeen wordt lactose vaak gebruikt in bakkerijproducten omdat het bruin wordt als het wordt gebakken en het brood of broodjes er smakelijker uitzien. Hetzelfde geldt ook bijvoorbeeld voor de smaakvolle grillworst.
Lactose wordt toegevoegd aan snoepjes om de kristallisatie-eigenschappen van suiker of suikeroplossingen aan te passen. In chocolade dient lactose als smaakstof. Lactose wordt ook vaak gebruikt in kant-en-klare maaltijden en diepvriesproducten. Voor sommige productgroepen moeten jullie daarom de etiketten goed lezen.
Let op: Lactose kan zich hier verstoppen:
- Vleeswaren / worst
- Kant en klaar gerechten
- Aardappelpuree
- Salade dressings
- Smaakstoffen/Aroma’s
- Blikgroentes
- Koekjes
- Broodkruimels
- Zoetstoffen
- Crèmelikeuren
- Koffiemelkpoeder
- Muesli-mixen
- Spreads
Het probleem: Als lactose niet direct in een levensmiddel wordt gebruikt, maar als een ingrediënt met melkbestanddelen, hoeft lactose niet in de lijst van ingrediënten te worden opgenomen.
De lijst van deze zuivelproducten is lang, met inbegrip van boter, kaas, kefir, melkvet, enz.
Als u wel voedsel dat niet getolereerd wordt wilt eten, raden wij aan om altijd een of twee Lactastic Lactase Tabletten met te nemen.
Moet lactose niet worden opgenomen in de lijst van ingrediënten?
In Nederland moeten alle ingrediënten van een levensmiddel op de verpakking worden vermeld. De ingrediënten worden in aflopende volgorde vermeld, te beginnen met het ingrediënt dat in het hoogste hoeveelheid aanwezig is.
Uitzondering: Als er echter een melkproduct in een levensmiddel is opgenomen, hoeft lactose niet meer afzonderlijk te worden geëtiketteerd.
De volgende ingrediënten bevatten melksuiker:
- Boter
- Geconcentreerde boter
- Karnemelk (poeder)
- Crèmefragmentatie
- Zure melk
- E966
- Magere melk
- Roomkaas
- Yoghurt (-poeder)
- Koffiecreamer
- Kaas
- Kefir (poeder)
- Ingedikte melk
- Koemelk (poeder)
- Lactiet
- Lactose
- Lactosemonohydraat
- Magere melk (poeder)
- Melk (-poeder)
- Melkproduct
- Melkvet
- Melkbereiding
- Lactose
- Wei (poeder)
- Wei producten
- Quark
- Crème
- Rauwe melk
- Crème (-poeder)
- Zure wei (poeder)
- Zure room
- Zure room
- Zoete room
- Zoete wei (poeder)
- Volle melk (poeder)
Het is zeker vermoeiend voor lactose-intolerante mensen om altijd eerst naar de lijst met ingrediënten van een voedingsmiddel te kijken.
Maar het wordt nog onaangenamer als je iets wilt eten zonder dat je een lijst met ingrediënten bij de hand hebt. Bijvoorbeeld een snelle hap bij een bistro onderweg kan dan snel op de maag slaan. Daarom is het belangrijk om meer inzichten te creëeren waar lactose in verstopt zit.