De eerste bananenbrood recepten werden in de jaren ’30 in de Verenigde Staten tijdens de grote depressie gepubliceerd. Variaties van bananenbrood zijn veelzijdig en uiteenlopend met rozijnen, chocolate chips of walnoten. Natuurlijk is bananenbrood ook lactosevrij te genieten!
Internationale bananenbrood dag valt trouwens op 23 februari. Dus waarom niet op deze/elke dag lekker lactosevrij genieten, zonder compromis!
- Plantaardige oliespray
- Bakpapier
- 190 gr meel
- 7 gr bakingsoda
- 4 gr kosjer zout
- 130 gr basterdsuiker
- 75 gr plantaardige yoghurt
- 55 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 2 grote eieren
- 4 grote overrijpe bananen, gepureerd
- 45 gr gehakte bitterzoete of halfzoete chocolade (optioneel)
- 45 gr gehakte walnoten (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 180℃. Vet je broodvorm lichtjes in met de plantaardige olie spray. Leg hier overheen het bakpapier in de schaal.
- Klop bloem, zuiveringszout en zout op in een middelgrote kom.
- In een aparte schaal klop met behulp van een elektrische mixer op middelhoge snelheid bruine suiker, plantaardige yoghurt en boter in een grote kom tot het licht en luchtig is, ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, klop ze na elke toevoeging en schraap ze aan de zijkanten en de bodem van de kom als dat nodig is.
- Verminder de snelheid tot laag, voeg nu het bloemmengsel toe en meng tot het net gecombineerd is. Voeg daarna bananen toe en meng net tot het mengsel. Als je wilt, vouw er chocolade en/of walnoten in het beslag. Schraap het beslag in de vorm; maak de bovenkant glad.
- Bak het brood voor 60-65 minuten, steek er een houten stokje en als die er schoon uitkomt is het gaar. Laat het bananenbrood 1 uur lang koelen op een draadrek. Gebruik het bakpapier om de bananenbrood uit de vorm te tillen en laat het volledig afkoelen (als je het kunt weerstaan) voordat je het gaat snijden.