Lactosevrije Shakshuka
Shakshuka – in dit geval vegetarische en lactosevrije Shakshuka – komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van de Mediterraanse zee. Normaalgesproken wordt Shakshuka als ontbijt gegeten in landen zoals Turkije, Egypte en Syrie. In Israel doen ze het graag anders en eten het ‘s avonds en is één van hun favoriete maaltijden naast falafel en hummus.Het Lactastic team heeft al meermaals van dit heerlijke lactosevrije Shakshuka recept genoten. Een echte favoriet, omdat het zo makkelijk en snel is om te maken.
- 4 eieren
- 1 rode ui, fijn gesneden
- 1 rode peper, fijn gesneden
- 1 blikje gehakte tomaten
- 1 chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
Variaties: Feta, gehakt of lamsvlees
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Vet een ovenvaste koekenpan in met wat olijfolie. Bak in de koekenpan de gesnipperde ui tot deze zacht geworden is.
- Voeg vervolgens de rode peper, chilipeper, knoflook, gerookte paprika en komijnzaad toe. Gezamenlijk met de ui, kook het geheel nog 5 minuten verder.
- Daarna kunnen de tomaten, zout en suiker toegevoegd worden. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat dit nog eens 5 minuten sudderen op middelheet temperatuur.
- Breek de eieren verspreid over de pan en zet vervolgens de pan in de hete oven.
- Bak de Shakshuka nog een keer 10 minuten, tot de dooiers van de eieren gestold zijn.
Serveer met knapperig brood om lekker de saus mee op te deppen. Maak het geheel af met lactosevrije yoghurt en peterselie (of niet ;)).